אתר קק"ל לצעירים

חגים

מה עושים בחופש הגדול? רעיונות

הלכות סכך אקולוגי

דמי כיס בקטנה
חג האור? תחסכו בחשמל
הנרות הללו אנו מכינים

מכינים שתילים לבד

עציצים ממוחזרים

לטעת עצים

כבר ארזתם? משלוחי מנות מקוריים

מתחפשים ירוק? ברוררר

עצמאות ירוקה

משחקים מסביב למדורה

ל"ג בעומר על בטוח

מכינים סלסילות לבד
שבועות בסימן ירוק

 

אש אש מדורה

ל"ג בעומר על בטוח

משמעת מנגל בטבע

טיול אש: כך תדליקו (ותכבו) מדורה

 

 

יצירה ירוקה

מתנות מן הטבע

עציצים ממוחזרים

בגרב שלכם

ארזתם לבד? 

הקלמר הכי ירוק בכיתה

ליצור דברים מפסולת


שומרים על הסביבה 

שיהיה לכם יום צמחוני

מתייבשים? חוסכים במים!

שומרים על צבי הים

התלמיד האקולגי

שומרים על החופים

רק היום: שוק יד שנייה

תחסכו את המזגנים

אמאל'ה! גו'ק מרוסס

יום הולדת בראש ירוק

לחסוך בחשמל
לחסוך בנייר
לטעת עצים

להשתמש באנרגיה מהשמש

הפסולת למיחזור וחסל
לגדל צמחים בבית או בגינה
בידידות: ניקיון פסח

 

מטיילים בראש ירוק

עשה ואל תעשה כשאתה בשטח

עשרת הדיברות ועוד אחד לטיול בשטח

טיפים לקחת לשטח
שאני אנקה?

היערכות ללינה בשטח

דברים שרואים בחושך

בניית מחסה מהגשם

לבנות איגלו

מטיילים ושותים, אבל כמה?

 

 

משחקים

משחקים לשעת ממ"ד

משחקי דרך

משחקים מסביב למדורה

 

שומרים על עצמנו

חם ועוקץ? כך תגיעו מוכנים לקיץ

מתכוני צמחי מרפא לחורף

רוכבים בטוח

 

ביומיום שלכם

לא זורקים אוכל לפח!
הופכים דף - חוסכים בנייר

התלמיד האקולוגי

מדריך להכנת קומפוסט ביתי

 

אנחנו ובעלי החיים

רוצים ציפורים בגינה הביתית?

מה בין שרב, כלב וחתול

על הדבש ועל העקיצה

להציל את צבי הים


 

שיהיה לכם יום צמחוני

זה לא סוד שמאות אלפי ישראלים ומיליוני אנשים בעולם מדלגים לפחות יום אחד בשבוע על אכילת בשר – גם בשביל הבריאות, אבל לא פחות מכך, בשביל הכדור שלנו. מה הקשר בין אכילת בשר וכדור הארץ ולמה מומלץ להצטרף ל"יום ללא בשר"?

ההערכה היא שייצור בשר גורם לפליטה של 20% מגזי החממה. צילום: pixabay

 

הידעתם? לפי נתונים של עמותת "יום שני ללא בשר", כדי לייצר קציצת המבורגר אחת יש צורך בכמות מים ששווה למקלחת בת ארבע שעות! וכל סטייק שאנחנו אוכלים כאן, גורם לזיהום סביבתי איפשהו בעולם, והמצב רק הולך ומחמיר. פעם, לפני 70-60 שנה, צריכת הבשר הייתה הרבה פחות נגישה, אבל כיום, עם הטכנולוגיה שמסייעת לשמור על הבשר במקררים לאורך זמן, עלתה גם צריכת הבשר (לפי מחקר ישראלי, מאז שנות ה-60 שילשנו את צריכת הבשר שלנו), ואיתה מתפתחת גם תעשיית הבשר. התוצאה היא, בין השאר, בעיות סביבתיות רבות. למשל:
 

  • פגיעה בקרקעות – הביקוש הגובר לבשר גוזל שטחים של בתי גידול טבעיים ויערות בשל הצורך לפנות שטחים לטובת מקום לגידול בעלי החיים ומקום לשטחים המשמשים לגידול מספוא (מזון עבורם). בעקבות כך נוצרות פגיעה משמעותית במגוון הביולוגי והכחדה מואצת של מינים, שנעלמים מן העולם. למעשה, כ-70% מיערות הגשם נכרתים לצורכי גידול מספוא ומרעה לבעלי חיים בתעשיית המזון מן החי – בשר ומוצרי חלב.
  • המבורגר

    המבורגר. שווה את כל המים האלה? צילום: pixabay

    פליטת גזי חממה ועליית טמפרטורות – ההערכה היא שייצור בשר גורם לפליטה של 20% מגזי החממה! יותר ממה שנגרם מכל התחבורה העולמית. כיצד? בעלי חיים פולטים גז מתאן לאטמוספירה במהלך תהליך העיכול. כריתת יערות ובירוא הקרקעות גורמים לפליטה נוספת של גזי חממה ופחמן דו חמצני שנאגרו בקרקע ובצומח, וגם גזי תחמוצת החנקן נפלטים מהדשנים שמשמשים לחקלאות זו. כל אלה גורמים לעלייה של גזי החממה ולהתחממות כדור הארץ.
  • זיהום מים וקרקע – שאריות אנטיביוטיקה (שמשמשות בתעשיית הבשר), הפרשות בעלי החיים שאותם מגדלים למאכל, דשנים, מתכות ועוד מגיעים למים שלנו ומזהמים אותם ופוגעים באקולוגיה הימית.
  • שימוש מוגבר במים – גידול בקר בחקלאות בעלי החיים מצריך שימוש רב במים, לגידול מזון לבעלי החיים ולהשקיה של שניהם. ומה המשמעות במספרים? 30% מצריכת המים בכדור הארץ היא עבור תעשיית המזון מן החי. וכן – כדי לייצר קציצת בשר משתמשים בכמות מים ששווה למקלחת בת ארבע שעות.

 

אז מה עושים וכיצד נסייע לנו ולסביבה?

  • יום שני ללא בשר "Meatless Monday"– הצטרפו לפרויקט סביבתי עולמי שמעודד הימנעות מבשר ליום אחד בשבוע ומעבר לתפריט צמחוני. מטרת התנועה – שפועלת ב-40 מדינות ביותר מ-22 שפות, ושהושקה בארץ בשנת 2012 – היא להפחית את צריכת הבשר, גם כדי לשמור על בריאותנו וגם, כמובן, לצמצם את הפגיעה בסביבה. חברות הסעדה, ארגונים (ביניהם אוניברסיטת תל אביב – המוסד האקדמי הראשון שהשיק את המיזם בארץ), בתי ספר וגני ילדים ואפילו כנסת ישראל הצטרפו למיזם והמוני אנשים מוותרים על מנה בשרית יום אחד בשבוע ואוכלים מאכלים צמחוניים בלבד.
  • שעועית

    בריאות והרבה פחות מזהמות. קטניות. 
    צילום: pixabay

    שומרים על הבריאות שלנו – משרד הבריאות קבע שלא צריך לאכול בשר כל יום ומומלץ לגוון, לפחות פעמיים בשבוע, בחלבון מהצומח. עוד נמצא שצריכת יתר של בשר מקושרת להשמנה, לעלייה ברמת הכולסטרול ולמחלות שונות כגון סרטן המעי הגס, התקף לב וסוכרת. מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות, דגנים, קטניות ועדשים שיתרמו לתזונה בריאה ומאוזנת.
  • מפחיתים פליטת גזי חממה – כולנו מוותרים על בשר פעם אחת בשבוע? עד שנת 2050 נוכל לצמצם את פליטת גזי החממה במיליארד טונות. הנתון שקול לחיסכון של 416 מיליארד ליטרים של דלק או להורדה של 216 רכבים מהכביש לשנה שלמה, שזה פשוט המון!
  • חוסכים בכמות הדגן למען אוכלוסיית העולם – תעשיית הבקר משתמשת בכמות דגן עצומה: כמחצית מתבואת העולם. אם נצמצם אותה נוכל לתרום למאות מיליוני האנשים שחיים בעולמנו ונמצאים במצב של תת תזונה.
  • פרה מלחכת עשב

    מפחיתים עלויות ופגיעה במגוון הביולוגי. 
    צילום: pixabay

    מפחיתים עלויות ותורמים לקרקע – גידול קטניות, שהן מקור נפלא לחלבון, ברזל וסידן, דורש משאבי טבע פחותים מגידול מזון מהחי, ובאותה נשימה גם משביח את הקרקע. בהתאם לכך גם עלויות הגידול ועלויות הקנייה של מזון זה נמוכות יותר. נאכל פחות בשר, וכך נתרום גם לכיס וגם לסביבה.
  • מצרפים בני משפחה וחברים לתנועה הגלובלית – אדם אחד לא יכול לעשות את השינוי בעצמו. אם כל אחד מאיתנו יעשה שינוי קטן ויהפוך לצמחוני, יום אחד בשבוע, ההשפעה תהיה עצומה.

    ואם יום שני פחות מתאים לכם... אתם יכולים לבחור כל יום אחר בשבוע, שבו פשוט תימנעו מאכילת בשר! וגם יומיים... ואפילו יותר מכך.

 

מקורות:

 

יש לכם עוד טיפים? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il