מדורות ל"ג בעומר יכולות להיות דבר מסוכן לחוגגים ולסביבה , מסיבות ברורות. דוגמה לסכנות האש מהעת האחרונה, היא השריפה הגדולה שפרצה בשנת 2010 ביערות הכרמל. בנוסף, שריפה של חומרים מסוכנים בתוך המדורה עצמה משחררת חומרים רעילים לאוויר, ופוגעת גם בסביבה, בבני-האדם ובטבע.
איך אפשר להפוך את המדורה לעניין בטוח יותר? הנה כמה כללים פשוטים שיהפכו את המדורה לבטוחה וידידותית יותר לסביבה:
1. יש לחפש מקום מתאים להבערת אש
• חפשו מקום פתוח שאין סביבו עצים או צמחיה אחרת שעלולה להינזק ולהישרף.
• אם מדובר בשטח בנוי- התרחקו ממבנים, מתקני דלק, קווי חשמל או עצים.
• הבערת מדורות בחורשות וביערות מותרת רק במקומות מסומנים המיועדים למטרה זו.
2. יש להתחשב בכיוון הרוח ובעוצמתה- אם המקום סמוך ליער או צמחיה ונושבת רוח חזקה, אין להבעיר בו את האש.
3. טרם הנחת הקרשים והזרדים בשטח, יש לנקות מחומרים דליקים (זרדים, קוצים, עשבים) את האזור שבו מתכננים להבעיר מדורה. גדרו סביב למדורה עם אבנים בינוניות, זה מהווה נדבך נוסף של הגנה.
4. הימנעו מכניסה לאתרי בנייה ומלקיחה בלא רשות. ישנן ערים שמחלקות גזם ועצים לרגל החג (עדכונים על כך תמצאו באתרי העיריות). הימנעו מלקיחת עגלות סופר, גרימת נזק ומעשי קונדס מסוכנים.
5. מומלץ ללבוש ביגוד מתאים- נעליים שלמות, חולצה ומכנסיים שיגנו על הגוף מפני גיצים ועקיצות (לחרקים ולזוחלים יש משיכה לחום האש).
6. יש להחזיק בקרבת המדורה 2 דליי מים מלאים למקרה של התפשטות השריפה.
7. בסיום הקומזיץ- אין לעזוב את המקום אלא לאחר כיבוי מוחלט של האש!!! לאחר הכיבוי במים ובעפר, יש להפוך את הרמץ ולוודא שלא נותרו שום גחלים או רמץ חם.
8. אם התפשטה אש קטנה ליער או לחורש סמוך, יש להתקשר מיד למכבי האש בטלפון 102 ובנוסף לנסות ולבודד את האש שהתפשטה, כך שלא תוכל להתפשט יותר. זאת ניתן לעשות ע"י הכאת ענפי האש בענפים ירוקים, במחבטים או בשמיכות ועל ידי שפיכת מים ועפר על האש.
זכרו! אם חס וחלילה אחזה אש באחד מכם, אל תרוצו!!! הדבר הטוב ביותר לעשות הוא להתגלגל על החול מספר פעמים. כמו כן אפשר להיעזר בשמיכה או מגבת. כוויה בגוף אדם יש לקרר מיד במי ברז ולהעביר את הנפגע לטיפול רפואי.