ספינת דיג גרמה לתפיסה מרובה של דגים. תצלום: SXC
רבים ממשאבי כדור הארץ הם משאבים מתחדשים: השיחים צומחים מחדש, העצים משחררים חמצן לאוויר, תרנגולות מטילות ביצים ועוד. ויש גם משאבים שלא מתחדשים כמו מינרלים ונפט. כל עוד אנחנו צורכים את משאבי כדור הארץ בקצב שבו הם מתחדשים, אנחנו בסדר. הבעיה מתחילה כשאנחנו צורכים את המשאבים הקיימים מהר מדי, ולא מאפשרים להם להתחדש.
כדי להמחיש את הבעיה, אפשר להסתכל על "מקרה האגם" – סיטואציה שמתרחשת בפועל במקומות רבים בעולם. המשאב הטבעי הוא אגם מלא דגים. בעבר היו הדייגים המקומיים יוצאים בסירות שיט כדי להאכיל את המשפחות שלהם ולהתפרנס על ידי מכירת דגים. במקביל, הדגים המשיכו להתרבות באגם, כך שלמרות שחלק מהם נתפסו, היו תמיד עוד ועוד דגים באגם. עם הזמן, סירות מנוע וטכנולוגיות דיג מפותחות הצליחו לתפוס יותר ויותר דגים. הדגים שנשארו באגם לא הצליחו להתרבות בקצב שיפצה על הדיג, ובסופו של דבר הדגים נכחדו מן האגם, והדייגים נשארו בלי אוכל ופרנסה.
איך לומדים מהמקרה הזה על ההתנהלות שלנו כאנושות? הדייגים בסיפור הזה השתמשו במשאבים שעמדו לרשותם בקצב מהיר מדי שלא אפשר להם להתחדש, וכילה אותם בסופו של דבר. אם צרכנו יותר מדי מחשבון הבנק שלנו, נלווה כסף. אבל אם צרכנו יותר מדי ממשאבי כדור הארץ שלנו, אין לנו ממי להלוות.
אז מה יכלו הדייגים לעשות? הם יכלו להתמודד עם הבעיה בשלב מוקדם יותר. אם הם היו מתכנסים ומחליטים להחיל מכסות דיג על האגם, או להחזיר למים נקבות דגים שניצודו (כדי לוודא שהדגים ימשיכו להתרבות), ייתכן שהיה להם מה לאכול עכשיו.